Com alguns ja sabreu fa pocs dies (27 de novembre de 2021) l’empresa australiana CS Energy va patir un Cibreatac. (csenergy.com.au)
Aquest atac va afectar la xarxa corporativa i a la seva administració, però no va arribar a afectar a la producció i distribució d’electricitat, gràcies als esforços dels seus professionals de IT.
Si l’atac hagués tingut èxit, probablement s’haurien tret de la xarxa 3.500 megawatts d’energia, estimant suficient per deixar entre 1,4 i 3 milions de llars sense electricitat.
Encara que sembli mentida, aquest tipus de ciberatacs contra la generació i distribució elèctrica no són molt habituals. Per sort són pocs i anecdòtics els que arriben a tenir un impacte real.
Però (sempre hi ha un però…) existeixen molts altres incidents que fan que l’electricitat deixi d’arribar a les nostres cases, infraestructures i indústries. Hi ha una web que ha estat recopilant aquest tipus d’incidents en els últims 20 ays. I, oh sorpresa, la immensa majoria no són provocats pels humans.
I si no els provoquen els humans… Qui és el responsable? Doncs la majoria “d’atacs” els provoquen CIBER-ESQUIROLS!!!!
Esquirols. “Vulgars” rosegadors que viuen als arbres i que la majoria de nosaltres les trobem mones i inofensives criatures de la naturalesa.
Però la realitat és tossuda i són expertes “cibercriminals” que, a costa de les seves vides, ens treuen l’electricitat que fa funcionar el nostre món.
Bé, això de “CIBEResquirols” és una petita broma. Vivim en un món que sembla que tot és culpa d’uns “ciber-homes dolents” que ens assetgen a través d’internet, i tot és “CIBER”.
La web cybersquirrel1.com (squirrel és esquirol en anglès) ha estat recopilant incidents comprovats sobre infraestructures elèctriques. Hi ha molts animals que provoquen aquests incidents, però els esquirols són els reis. La meitat és culpa d’ells. Però hi ha de tot: ocells, serps, rates, micos, ossos rentadors, meduses (meduses, de debò????)…
Relacionant-ho amb articles que vaig escriure fa uns dies (Seguretat Informàtica), és un exemple que les coses dolentes ens poden venir de tots els llocs. Fins i tot, d’encantadors “animalets” que viuen als arbres i que mengen glans i nous. Tot i això, els ciberatacs són molt reals i cada dia ens afecten més. I hem de posar eines que ens protegeixin.